22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa

Gołąbek tradycyjny z sosem pomidorowym

 

Gołąbki to potrawa bardzo popularna w całej Europie Wschodniej i Środkowej, według etymologów nazwa potrawy pochodzi od ukraińskiego słowa hołubci, w języku rosyjskim gołąbki określa się podobną nazwą gołubcy.
Gołąbki to potrawa przyrządzana z farszu mięsa i ryżu zawiniętego w liście kapusty duszone w sosie pomidorowym. Na Kresach znane są też pieczone gołąbki zawijane w kwaszone liście kapusty z farszem z kaszy gryczanej, podawane głównie jako potrawa wigilijna.
Pochodzenie nazwy potrawy jest bardzo różnie tłumaczone: część badaczy uważa, że zapożyczyliśmy danie wraz z nazwą z języków wschodniosłowiańskich. Nazwa byłaby wówczas symboliczna – gołębiom przypisywano m.in. takie cechy, jak czystość i siła, więc byłby potrawą, która dodaje siły i zachowuje w czystości… Inni badacze są zdania, że gołąbki jako nazwa powstały na gruncie polskim przez nawiązanie do eleganckiej potrawy rodem z Francji: faszerowanych gołębi pieczonych w liściach kapusty. Żeby delikatne mięso gołębia nie wysychało podczas pieczenia, owijano go w kapuściane liście – przepisy na taką potrawę możemy znaleźć w starych książkach kucharskich. Nasze poczciwe gołąbki byłyby zatem namiastką, „podróbką” gołębi pieczonych w liściach kapusty, podawanych na stołach arystokracji i zamożnej szlachty o światowych zachciankach.

 

Wartości odżywcze w 100g

 

 100g % RWS
w porcji
Kalorie
Tłuszcz
Kwasy nasycone
Węglowodany
Cukry
Białko
Sód