Barszcz biały
Barszcz biały smakuje podobnie jak żurek, jednak jest znacząca różnica w przygotowaniu i podaniu potrawy.
Tradycyjny barszcz był daniem postnym, sporządzało się go z ukiszonych łodyg lub liści barszczu zwyczajnego.
Dziś nie kisi się już łodyg i liści barszczu, dlatego potrawę tę przygotowuje się na wywarze z kości z dodatkiem soku z kiszonej kapusty, soku burakowego, lub innego naturalnego kwasu. Wywar doprawia się solą, pieprzem, majerankiem oraz liściem laurowym i czosnkiem, a następnie dodaje się mąkę pszenną. Gotową zupę zabiela się śmietaną i podaje z utłuczonymi ziemniakami i skwarkami.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 114 | 17 |
Tłuszcz | 8,4 | 36 |
Kwasy nasycone | 4,0 | 59 |
Węglowodany | 5,4 | 6 |
Cukry | 0,3 | 1 |
Białko | 4,8 | 29 |
Sód | 1,07 | 54 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
