22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Barszcz biały

 

Barszcz biały smakuje podobnie jak żurek, jednak jest znacząca różnica w przygotowaniu i podaniu potrawy.
Tradycyjny barszcz był daniem postnym, sporządzało się go z ukiszonych łodyg lub liści barszczu zwyczajnego.
Dziś nie kisi się już łodyg i liści barszczu, dlatego potrawę tę przygotowuje się na wywarze z kości z dodatkiem soku z kiszonej kapusty, soku burakowego, lub innego naturalnego kwasu. Wywar doprawia się solą, pieprzem, majerankiem oraz liściem laurowym i czosnkiem, a następnie dodaje się mąkę pszenną. Gotową zupę zabiela się śmietaną i podaje z utłuczonymi ziemniakami i skwarkami.

Wartości odżywcze w 100g

 100g % RWS
w porcji
Kalorie 114 17
Tłuszcz 8,4 36
Kwasy nasycone 4,0 59
Węglowodany 5,4 6
Cukry 0,3 1
Białko 4,8 29
Sód 1,07 54

*  Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej