Barszcz czerwony z kołdunami
Barszcz jadano już w średniowieczu. Konserwacja poprzez kiszenie była znana już od dawnych Słowian. Na początku kiszono barszcz, jednak w XVIII w. zakwas mąki żytniej, który nazywano żurem, zastąpił go całkowicie.
Z czasem zaczęto kisić także buraki. Ze względu na „bory” kolor i ziemisty smak potrawę nazywano „burakami”. Z czasem obecna nazwa potrawy zastąpiła nazwę warzywa, a w XIX w. barszcz z buraków był już na tyle rozpowszechniony, że podstawową roślinną wersję nazywano barszczem białym. Dziś barszcz czerwony to w wielu regionach Polski tradycyjne danie Wigilijne, podawane z uszkami. Oprócz uszek barszcz podawany jest z pasztecikami lub pierożkami.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 114 | 6 |
Tłuszcz | 1 | 4 |
Kwasy nasycone | 0,6 | 9 |
Węglowodany | 7,7 | 9 |
Cukry | 3,3 | 11 |
Białko | 0,9 | 5 |
Sód | 0,68 | 34 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej