22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Barszcz czerwony z kołdunami

 

Barszcz jadano już w średniowieczu. Konserwacja poprzez kiszenie była znana już od dawnych Słowian. Na początku kiszono barszcz, jednak w XVIII w.  zakwas mąki żytniej, który nazywano żurem, zastąpił go całkowicie.
Z czasem zaczęto kisić także buraki. Ze względu na „bory” kolor i ziemisty smak potrawę nazywano „burakami”. Z czasem obecna nazwa potrawy zastąpiła nazwę warzywa, a w XIX w. barszcz z buraków był już na tyle rozpowszechniony, że podstawową roślinną wersję nazywano barszczem białym. Dziś barszcz czerwony to w wielu regionach Polski tradycyjne danie Wigilijne, podawane z uszkami. Oprócz uszek barszcz podawany jest z pasztecikami lub pierożkami.

Wartości odżywcze w 100g

 100g % RWS
w porcji
Kalorie 114 6
Tłuszcz 1 4
Kwasy nasycone 0,6 9
Węglowodany 7,7 9
Cukry 3,3 11
Białko 0,9 5
Sód 0,68 34

*  Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej