Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński pochodzi z Ukrainy i stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju. Jest często podawany również w Polsce, lecz przepis został mocno zmodyfikowany, głównie przez dodanie fasoli. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby, na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”.
Podstawową cechą, która wyróżnia barszcz ukraiński spośród innych barszczy (przygotowywanych na Ukrainie), jest dodany do receptury czosnek oraz podawanie go z pampuszkami (małymi bułeczkami), polanymi zimnym sosem czosnkowym, w skład którego wchodzi czosnek, sól, olej i zimna gotowana woda.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 98 | 15 |
Tłuszcz | 4,3 | 18 |
Kwasy nasycone | 1,9 | 29 |
Węglowodany | 9,3 | 11 |
Cukry | 3,7 | 12 |
Białko | 4,6 | 28 |
Sód | 0,64 | 32 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
