Bigos
Według autorów niemieckiej książki kucharskiej słowo „bigos” miałoby być pochodzenia łacińskiego i oznaczać „dwa smaki”. Pierwszy człon tego wyrazu „bi” oznacza „podwójny”, a drugi człon „gos” pochodzi od „smak”. Tymi dwoma smakami miałyby być stanowiące podstawę bigosu kiszona i świeża biała kapusta.
Pierwotnie tego słowa używano do określania sposobu siekania: siekać coś na bigos, nieco później nazywano tak galaretę z siekanego mięsa. W XVIII była to już potrawa z gotowanej kapusty i siekanego mięsa. Od XVII wieku słowo było używane również w szerszym znaczeniu jako siekanina, a w znaczeniu przenośnym mówiono: „bigosować” w bójce, czyli: siekać na drobne kawałki (np. szablą).
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 103 | 15 |
Tłuszcz | 5,9 | 25 |
Kwasy nasycone | 1,6 | 24 |
Węglowodany | 3,1 | 4 |
Cukry | 1,9 | 6 |
Białko | 8,6 | 52 |
Sód | 0,49 | 25 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
