22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Bigos

 

Według autorów niemieckiej książki kucharskiej słowo „bigos” miałoby być pochodzenia łacińskiego i oznaczać „dwa smaki”. Pierwszy człon tego wyrazu „bi” oznacza „podwójny”, a drugi człon „gos” pochodzi od „smak”. Tymi dwoma smakami miałyby być stanowiące podstawę bigosu kiszona i świeża biała kapusta.
Pierwotnie tego słowa używano do określania sposobu siekania: siekać coś na bigos, nieco później nazywano tak galaretę z siekanego mięsa. W XVIII była to już potrawa z gotowanej kapusty i siekanego mięsa. Od XVII wieku słowo było używane również w szerszym znaczeniu jako siekanina, a w znaczeniu przenośnym mówiono: „bigosować” w bójce, czyli: siekać na drobne kawałki (np. szablą).

Wartości odżywcze w 100g

 100g % RWS
w porcji
Kalorie 103 15
Tłuszcz 5,9 25
Kwasy nasycone 1,6 24
Węglowodany 3,1 4
Cukry 1,9 6
Białko 8,6 52
Sód 0,49 25

*  Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej