22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Chłodnik ogórkowo-miętowy

 

Chłodnik to zupa z botwinki podawana na zimno, której przepis pochodzi z Polskich Kresów Wschodnich.
Podstawą tradycyjnego chłodnika jest ugotowana botwinka z kwaśnym mlekiem lub śmietaną. Zupę tę podaje się na wiele sposobów, jednak najczęściej serwowany jest z surowym ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem lub szczypiorkiem i jajkiem na twardo. W klasycznej wersji dodatkiem były też szyjki rakowe.
Liście botwinki to bogate źródło beta-karotenu, który zapewnia lepsze funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność a ponadto opóźnia powstawanie zmarszczek.
W starych książkach można znaleźć wiele przepisów na rozmaite chłodniki. U Jana Szyttlera, kucharza na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego, chłodnik ruski z kwasem chlebowym miał dodatek bulionu z ryb, buraczki, świeże ogórki, estragon, koper, trybułkę i kawałki jesiotra.

 

Wartości odżywcze w 100g

 100g % RWS
w porcji
Kalorie 39 6
Tłuszcz 1 4
Kwasy nasycone 0,6 9
Węglowodany 4,7 5
Cukry 2,9 10
Białko 2,4 14
Sód 0,15 8

*  Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej