Chłodnik ogórkowo-miętowy
Chłodnik to zupa z botwinki podawana na zimno, której przepis pochodzi z Polskich Kresów Wschodnich.
Podstawą tradycyjnego chłodnika jest ugotowana botwinka z kwaśnym mlekiem lub śmietaną. Zupę tę podaje się na wiele sposobów, jednak najczęściej serwowany jest z surowym ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem lub szczypiorkiem i jajkiem na twardo. W klasycznej wersji dodatkiem były też szyjki rakowe.
Liście botwinki to bogate źródło beta-karotenu, który zapewnia lepsze funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność a ponadto opóźnia powstawanie zmarszczek.
W starych książkach można znaleźć wiele przepisów na rozmaite chłodniki. U Jana Szyttlera, kucharza na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego, chłodnik ruski z kwasem chlebowym miał dodatek bulionu z ryb, buraczki, świeże ogórki, estragon, koper, trybułkę i kawałki jesiotra.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 39 | 6 |
Tłuszcz | 1 | 4 |
Kwasy nasycone | 0,6 | 9 |
Węglowodany | 4,7 | 5 |
Cukry | 2,9 | 10 |
Białko | 2,4 | 14 |
Sód | 0,15 | 8 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
