Cordon bleu
Cordon Bleu – Cienko rozbita pierś z kurczaka (w oryginale cielęcina) nadziewana serem i szynką, następnie panierowana w mące, jajku i bułce tartej.
Ponieważ panierowane mięso to ulubiony sposób przygotowania przez Szwajcarów, im przypisuje się pochodzenie kotleta. Nazwa natomiast pochodzi od elitarnej francuskiej szkoły gastronomicznej.
Nazwa w języku francuskim cordon bleu jest tłumaczona do angielskiego jako „blue ribbon” – błękitna wstążka, tytuł ten przyznawany jest we Francji mistrzom kulinarnym. Uwielbiany i bardzo popularny w Niemczech, Szwajcarii i Francji.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | ||
Tłuszcz | ||
Kwasy nasycone | ||
Węglowodany | ||
Cukry | ||
Białko | ||
Sód |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
