22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Cordon bleu

Cordon Bleu – Cienko rozbita pierś z kurczaka (w oryginale cielęcina) nadziewana serem i szynką, następnie panierowana w mące, jajku i bułce tartej.
Ponieważ panierowane mięso to ulubiony sposób przygotowania  przez Szwajcarów, im przypisuje się pochodzenie kotleta. Nazwa natomiast pochodzi od elitarnej francuskiej szkoły gastronomicznej.
Nazwa w języku francuskim cordon bleu jest tłumaczona do angielskiego jako „blue ribbon” – błękitna wstążka, tytuł ten przyznawany jest we Francji mistrzom kulinarnym. Uwielbiany i bardzo popularny w Niemczech, Szwajcarii i Francji.

Wartości odżywcze w 100g

 100g % RWS
w porcji
Kalorie
Tłuszcz
Kwasy nasycone
Węglowodany
Cukry
Białko
Sód

*  Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej