22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Czernina

Czernina, tradycyjna zupa postna, ma długą i bogatą historię, potrawa uwielbiana na Kujawach, Pomorzu i w Wielkopolsce.
Przyrządzana jest na bazie gęsiej, kaczej lub zajęczej krwi.
Już w 1534 roku Stefan Falimirz, autor traktatu „O ziołach i mocy ich”, odradzał chorym jedzenie „potraw z czarną juchą”.
Wiadomo też że 1568 roku na obiedzie dla profesorów Uniwersytetu Jagiellońskiego biesiadnicy raczyli się m. in. gęsiną warzoną w „czarnej jusze” i doprawianą goździkami.
Autor najstarszej książki kucharskiej Stanisław Czerniecki z 1682 roku opisał kilka przepisów na czerninę, co ciekawe w niektórych z nich nie pojawia się krew. Propozycja podania czerniny bez jej głównego składnika, prawdopodobnie była dla tych, którzy wzdragali się na samą myśl o zupie z krwi. Możliwe że autor chciał w ten sposób sprostać barokowym upodobaniom, gdyż potrawy miały zaskakiwać nie tylko smakiem ale i też wyglądem.

 

Wartości odżywcze w 100g

 100g % RWS
w porcji
Kalorie 52 8
Tłuszcz 1,2 5
Kwasy nasycone 0,7 11
Węglowodany 8,5 10
Cukry 2,2 7
Białko 2,5 15
Sód 0,92 46

*  Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej