22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

De volaille z piersi kurczaka

 

Polska nazwa może sugerować francuskie pochodzenie, jednak kotlet ten pochodzi ze wschodu i w większości języków świata nazywa się kotlet po kijowsku W języku ukraińskim to Котлета по-київськи (kotleta po-kyjiwśky) zaś w języku rosyjskim Котлета по-киевски (kotleta po-kijewski).
Carski kotlet stworzył francuski kucharz na rosyjskim dworze.
De volaille najczęściej nadziewany jest serem i szynką, jednak w pierwotnej wersji nadziewany był tylko masłem ziołowym.

Wartości odżywcze w 100g

 100g % RWS
w porcji
Kalorie 248 20
Tłuszcz 14,0 32
Kwasy nasycone 4,8 38
Węglowodany 15,0 9
Cukry 0,0 0
Białko 15,0 48
Sód 0,96 26

*  Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej