De volaille z piersi kurczaka
Polska nazwa może sugerować francuskie pochodzenie, jednak kotlet ten pochodzi ze wschodu i w większości języków świata nazywa się kotlet po kijowsku W języku ukraińskim to Котлета по-київськи (kotleta po-kyjiwśky) zaś w języku rosyjskim Котлета по-киевски (kotleta po-kijewski).
Carski kotlet stworzył francuski kucharz na rosyjskim dworze.
De volaille najczęściej nadziewany jest serem i szynką, jednak w pierwotnej wersji nadziewany był tylko masłem ziołowym.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 248 | 20 |
Tłuszcz | 14,0 | 32 |
Kwasy nasycone | 4,8 | 38 |
Węglowodany | 15,0 | 9 |
Cukry | 0,0 | 0 |
Białko | 15,0 | 48 |
Sód | 0,96 | 26 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
