Dorsz sous-vide
Dorsz to jedna z najbardziej znanych ryb na świecie. I jedna z najbardziej lubianych, co doskonale obrazuje historyczna seria konfliktów o połowy tych ryb np. „wojen dorszowych” pomiędzy Islandią a Wielką Brytanią w latach 70. XX wieku. Klęsk ekologicznych, jak niezregenerowanie się przełowionych stad dorsza nowofundlandzkiego u wybrzeży Kanady, pomimo zakazu połowów od ponad 15 lat. Dziś dorsza poławia się wciąż w Północnym Atlantyku, ale tylko po jego wschodniej (europejskiej) stronie, w Morzu Bałtyckim i w Morzu Barentsa – jednym z akwenów Oceanu Arktycznego. Mamy to szczęście, że bałtyckie stado wschodnie, z którego przeważnie korzystają polscy rybacy, jest stabilne, i mimo że dorsz z Bałtyku jest mniejszy i bardziej wątły niż np. jego norwescy kuzyni, można po niego sięgać z czystym sumieniem. Połowy odbywają się niedaleko wybrzeża niewielkimi kutrami o ograniczonym zasięgu. Taki system połowów gwarantuje zrównoważoną eksploatację zasobów, jak i zapewnia krótki czas od odłowu do rozładunku w porcie, co przekłada się na doskonałą świeżość produktu. Coraz popularniejsze stają się także hodowle dorsza. Islandia, Norwegia i Wielka Brytania są pionierami w akwakulturach dorsza atlantyckiego. W Szkocji funkcjonuje nawet ekologicznie certyfikowana hodowla.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji | |
Kalorie | 90 | 7 |
Tłuszcz | 2,5 | 5 |
Kwasy nasycone | 0,3 | 2 |
Węglowodany | 0,0 | 0 |
Cukry | 0,0 | 0 |
Białko | 17,0 | 51 |
Sód | 0,77 | 19 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
