22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Dorsz sous-vide

Dorsz to jedna z najbardziej znanych ryb na świecie. I jedna z najbardziej lubianych, co doskonale obrazuje historyczna seria konfliktów o połowy tych ryb np. „wojen dorszowych” pomiędzy Islandią a Wielką Brytanią w latach 70. XX wieku. Klęsk ekologicznych, jak niezregenerowanie się przełowionych stad dorsza nowofundlandzkiego u wybrzeży Kanady, pomimo zakazu połowów od ponad 15 lat. Dziś dorsza poławia się wciąż w Północnym Atlantyku, ale tylko po jego wschodniej (europejskiej) stronie, w Morzu Bałtyckim i w Morzu Barentsa – jednym z akwenów Oceanu Arktycznego. Mamy to szczęście, że bałtyckie stado wschodnie, z którego przeważnie korzystają polscy rybacy, jest stabilne, i mimo że dorsz z Bałtyku jest mniejszy i bardziej wątły niż np. jego norwescy kuzyni, można po niego sięgać z czystym sumieniem. Połowy odbywają się niedaleko wybrzeża niewielkimi kutrami o ograniczonym zasięgu. Taki system połowów gwarantuje zrównoważoną eksploatację zasobów, jak i zapewnia krótki czas od odłowu do rozładunku w porcie, co przekłada się na doskonałą świeżość produktu. Coraz popularniejsze stają się także hodowle dorsza. Islandia, Norwegia i Wielka Brytania są pionierami w akwakulturach dorsza atlantyckiego. W Szkocji funkcjonuje nawet ekologicznie certyfikowana hodowla.

Wartości odżywcze w 100g

 100g % RWS w porcji
Kalorie 90 7
Tłuszcz 2,5 5
Kwasy nasycone 0,3 2
Węglowodany 0,0 0
Cukry 0,0 0
Białko 17,0 51
Sód 0,77 19

*  Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej