Flaki wołowe z imbirem i majerankiem
Flaki to potrawa, która bardzo silnie zakorzeniła się w polskiej tradycji kulinarnej, znana już od XIV wieku, kiedy to raczył się nią sam Władysław Jagiełło. Flaki to nie tylko polska tradycja, danie to trafiło również do menu w krajach Europy Zachodniej, Środkowej a nawet Bliskiego Wschodu.
Choć baza jest podobna, czyli żołądki wołowe lub wieprzowe, to Francuzi dodają solony boczek, białe wino i boczek, natomiast w innych miejscach kraju żołądki zalewa się cydrem i calvadosem. Hiszpanie dodają do potrawy tradycyjną kaszankę i doskonałą kiełbaskę chorizo. Włosi dodają miętę, pomidory i świeży lokalny ser. Bułgarzy doprawiają flaki cytryną, octem i słodkim mlekiem. Nawet w Polsce nie ma jednej sprawdzonej receptury, jednak najpopularniejsze są flaki po zamojsku, po warszawsku czy flaki pałuckie.
Ile krajów tyle smaków, jedno jest pewne – żeby odnaleźć swój smak, należy próbować…
Wartości odżywcze w 100g.
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | ||
Tłuszcz | ||
Kwasy nasycone | ||
Węglowodany | ||
Cukry | ||
Białko | ||
Sód |