22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Flaki wołowe z imbirem i majerankiem

 

Flaki to potrawa, która bardzo silnie zakorzeniła się w polskiej tradycji kulinarnej, znana już od XIV wieku, kiedy to raczył się nią sam Władysław Jagiełło. Flaki to nie tylko polska tradycja, danie to trafiło również do menu w krajach Europy Zachodniej, Środkowej a nawet Bliskiego Wschodu.
Choć baza jest podobna, czyli żołądki wołowe lub wieprzowe, to Francuzi dodają solony boczek, białe wino i boczek, natomiast w innych miejscach kraju żołądki zalewa się cydrem i calvadosem. Hiszpanie dodają do potrawy tradycyjną kaszankę i doskonałą kiełbaskę chorizo. Włosi dodają miętę, pomidory i świeży lokalny ser. Bułgarzy doprawiają flaki cytryną, octem i słodkim mlekiem. Nawet w Polsce nie ma jednej sprawdzonej receptury, jednak najpopularniejsze są flaki po zamojsku, po warszawsku czy flaki pałuckie.
Ile krajów tyle smaków, jedno jest pewne – żeby odnaleźć swój smak, należy próbować…

Wartości odżywcze w 100g.

 100g % RWS
w porcji
Kalorie
Tłuszcz
Kwasy nasycone
Węglowodany
Cukry
Białko
Sód