22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Galaretka drobiowa

 

W kuchni polskiej galarety znane są od bardzo dawna. Pierwsze wzmianki o galaretce mięsnej wskazują na 1518 rok, ponoć danie to serwowano podczas uczty weselnej Króla Zygmunta I Starego i Bony. W staropolskich przepisach galarety przyrządzano głównie z drobiu, ryb i cielęciny, często farbując je na różne kolory. Absolutna klasyka polskiej kuchni, danie kultowe, może nieco dziś zapomniane, znane jest również pod sympatyczną nazwą „zimne nóżki”. Galaretom przypisuje się właściwości lecznicze, polegające na  wzmacnianiu układu kostnego.
W Restauracji Augustus serwujemy galarety wieprzowe i drobiowe. Schłodzone, przyprawione do smaku sokiem z cytryny lub octem, stanowią niezastąpioną tradycyjną przekąskę.

Wartości odżywcze w 100g

 100g % RWS
w porcji
Kalorie
Tłuszcz
Kwasy nasycone
Węglowodany
Cukry
Białko
Sód

*  Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej