22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Golonka sous-vide z sosem piwnym

 

Golonka to mało wykwintne ale bardzo smaczne i lubiane danie. Stanowi bardzo popularną potrawę w regionalnej kuchni wielkopolskiej i śląskiej, tam golonka obecna jest przy każdej okazji. Obca dawnej polskiej kulturze kulinarnej potrawa, którą zapożyczono z kuchni niemieckiej (najpierw w Wielkopolsce, regionie przez ponad 100 lat znajdującym się pod zaborem pruskim), w przeciągu ostatnich kilkudziesięciu lat tak wpisała się w polski krajobraz, że jest postrzegana jako specjalność rdzennie polska. W Beskidach na golonce przyrządzić można kwaśnicę, lub w zależności od regionu kapuśniak. W Beskidzie Śląskim i Żywieckim serwowana jest golonka duszona w piwie. Beskidzką golonkę zdaniem restauratorów wyróżnia większa zawartość pieprzu i ostrzejszy aromat. Smak golonki podkreślać mają pieczone ziemniaki i kiszona kapusta, zdarza się, że podawana jest z frytkami. Upieczoną golonkę można pozostawić aż do wystudzenia, pokrojoną na zimno podaje się jako wędlinę do chleba.
Gotowana do miękkości dolna część szynki lub łopatki wieprzowej wraz z kością. Zazwyczaj serwowana z pieczywem, chrzanem, kapustą, czasami z grochem.
Golonka w Restauracji Augustus serwowana jest z przepysznym sosem piwnym.

 

Wartości odżywcze w 100g

 100g % RWS
w porcji
Kalorie 220 47
Tłuszcz 18,0 111
Kwasy nasycone 6,1 131
Węglowodany 1,5 2
Cukry 0,7 3
Białko 14,0 120
Sód 0,89 4