Golonka sous-vide z sosem piwnym
Golonka to mało wykwintne ale bardzo smaczne i lubiane danie. Stanowi bardzo popularną potrawę w regionalnej kuchni wielkopolskiej i śląskiej, tam golonka obecna jest przy każdej okazji. Obca dawnej polskiej kulturze kulinarnej potrawa, którą zapożyczono z kuchni niemieckiej (najpierw w Wielkopolsce, regionie przez ponad 100 lat znajdującym się pod zaborem pruskim), w przeciągu ostatnich kilkudziesięciu lat tak wpisała się w polski krajobraz, że jest postrzegana jako specjalność rdzennie polska. W Beskidach na golonce przyrządzić można kwaśnicę, lub w zależności od regionu kapuśniak. W Beskidzie Śląskim i Żywieckim serwowana jest golonka duszona w piwie. Beskidzką golonkę zdaniem restauratorów wyróżnia większa zawartość pieprzu i ostrzejszy aromat. Smak golonki podkreślać mają pieczone ziemniaki i kiszona kapusta, zdarza się, że podawana jest z frytkami. Upieczoną golonkę można pozostawić aż do wystudzenia, pokrojoną na zimno podaje się jako wędlinę do chleba.
Gotowana do miękkości dolna część szynki lub łopatki wieprzowej wraz z kością. Zazwyczaj serwowana z pieczywem, chrzanem, kapustą, czasami z grochem.
Golonka w Restauracji Augustus serwowana jest z przepysznym sosem piwnym.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 220 | 47 |
Tłuszcz | 18,0 | 111 |
Kwasy nasycone | 6,1 | 131 |
Węglowodany | 1,5 | 2 |
Cukry | 0,7 | 3 |
Białko | 14,0 | 120 |
Sód | 0,89 | 4 |
