22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Grzybowa

 

Grzyby to jedne z najzdrowszych produktów, jakie dała nam Matka Ziemia.
W wielu kulturach są one używane jako główny składnik leczniczy w medycynie ludowej. Dowiedziono, że minerały i substancje zawarte w grzybach – glukany, potrafią niszczyć komórki rakowe. Ponadto mają działanie obniżające ciśnienie.
Zupę grzybową przyrządza się na wywarze mięsno-warzywnym z dodatkiem świeżych lub suszonych  borowików, podgrzybków, rydzów.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swojej książce kucharskiej 365 obiadów dzieli zupy z suszonych grzybów na kwaśne – z dodatkiem octu i słodkie – bez octu.
Podaje też przepis na wywar ze świeżych pieczarek lub rydzów, zaprawioną zasmażką z mąki i masła. Zaleca podawanie ich z krojonymi kluskami.
Wincenta Zawadzka w swojej Kucharce litewskiej podaje przepis na bezmięsną zupę z suszonych borowików, podawaną z makaronem, kluskami zaparzanymi albo gęstą drobną kaszką. Jako dodatki proponuje koperek lub natkę pietruszki.

Wartości odżywcze w 100g

 100g % RWS
w porcji
Kalorie
Tłuszcz
Kwasy nasycone
Węglowodany
Cukry
Białko
Sód

*  Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej