22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Gulasz z cielęciny w sosie śmietanowym

 

Gulasz to węgierskie danie narodowe, przygotowywane z mięsa, papryki i cebuli.
Przez wiele lat było potrawą pasterzy, którzy wypasali bydło na nizinach.
Bydło z węgierskiego to gulya, pasterz gulyás, więc danie które sobie przyrządzali nazywano gulaszem. Początkowo smażyli kawałki mięsa z posiekana cebulą na kawałku słoniny, dopiero kiedy do Europy przybyła papryka danie nazwano pörkölt z węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony.

 

Wartości odżywcze w 100g

 100g % RWS
w porcji
Kalorie 122 15
Tłuszcz 9,1 33
Kwasy nasycone 4,3 54
Węglowodany 1,4 1
Cukry 1,1 3
Białko 8,0 40
Sód 0,46 19