Gulasz z cielęciny w sosie śmietanowym
Gulasz to węgierskie danie narodowe, przygotowywane z mięsa, papryki i cebuli.
Przez wiele lat było potrawą pasterzy, którzy wypasali bydło na nizinach.
Bydło z węgierskiego to gulya, pasterz gulyás, więc danie które sobie przyrządzali nazywano gulaszem. Początkowo smażyli kawałki mięsa z posiekana cebulą na kawałku słoniny, dopiero kiedy do Europy przybyła papryka danie nazwano pörkölt z węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 122 | 15 |
Tłuszcz | 9,1 | 33 |
Kwasy nasycone | 4,3 | 54 |
Węglowodany | 1,4 | 1 |
Cukry | 1,1 | 3 |
Białko | 8,0 | 40 |
Sód | 0,46 | 19 |
