Kotlet mielony sous-vide
Każdy zna klasycznego mielonego. Zmielone wieprzowe mięso z cebulką, panierowane w bułce tartej i usmażone na smalcu. Takiego mielonego znamy i lubimy.
Popularny kotlet pojawia się na naszych stołach wyjątkowo często. Z mielonym jest tak ja z bigosem – ile domów tyle przepisów. Z ziołami, pieczarkami, czosnkiem. Wieprzowina daje wiele możliwości. Klasyczny mielony kojarzy się z obiadem u mamy czy u babci, towarzyszyły mu ziemniaczki i kiszony ogórek.
Kotlet mielony przyrządzony metodą sous-vide jest delikatny i soczysty, wyjątkowe jest to że po przekrojeniu jest różowy w środku. Przepyszny.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 278 | 21 |
Tłuszcz | 22,0 | 47 |
Kwasy nasycone | 6,0 | 45 |
Węglowodany | 9,4 | 5 |
Cukry | 1,0 | 2 |
Białko | 11,0 | 33 |
Sód | 0,81 | 20 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
