Kotlet schabowy
Kotlet schabowy jest tradycyjnym elementem polskiej kuchni, który przywędrował na polskie ziemie w XIX wieku. Przepis na to danie w Polsce pojawił się po raz pierwszy w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowskiej, pt. ,,365 obiadów za pięć złotych’’, jednak we Włoszech podobny kotlet znany był już w XII wieku, później rozbity kawałek mięsa cielęcego, panierowany w bułce i smażony na maśle, zyskał sławę jako sznycel wiedeński. Tradycyjny kotlet schabowy przygotowywany jest ze schabu wieprzowego z kością i smażony na smalcu. Schabowy podawany w Restauracji Augustus jest chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku. Przyrządzany z najwyżej jakości mięsa, podawany tradycyjnie z ziemniakami i zasmażaną kapustą, jest świetnym pomysłem na obiad, nie tylko niedzielny.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 211 | 17 |
Tłuszcz | 11,0 | 25 |
Kwasy nasycone | 1,9 | 15 |
Węglowodany | 9,6 | 6 |
Cukry | 0,0 | 0 |
Białko | 18,0 | 58 |
Sód | 1,10 | 29 |
