22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Kotlet schabowy

 

Kotlet schabowy jest tradycyjnym elementem polskiej kuchni, który przywędrował na polskie ziemie w XIX wieku. Przepis na to danie w Polsce pojawił się po raz pierwszy w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowskiej, pt. ,,365 obiadów za pięć złotych’’, jednak we Włoszech podobny kotlet znany był już w XII wieku, później rozbity kawałek mięsa cielęcego, panierowany w bułce i smażony na maśle, zyskał sławę jako sznycel wiedeński. Tradycyjny kotlet schabowy przygotowywany jest ze schabu wieprzowego z kością i smażony na smalcu. Schabowy podawany w Restauracji Augustus jest chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku. Przyrządzany z najwyżej jakości mięsa, podawany tradycyjnie z ziemniakami i zasmażaną kapustą, jest świetnym pomysłem na obiad, nie tylko niedzielny.

 

Wartości odżywcze w 100g

 

 100g % RWS
w porcji
Kalorie 211 17
Tłuszcz 11,0 25
Kwasy nasycone 1,9 15
Węglowodany 9,6 6
Cukry 0,0 0
Białko 18,0 58
Sód 1,10 29