Krem z dyni
Krem z dyni to gęsta zupa sezonowa, której głównym składnikiem jest miąższ dyni, nadający jej charakterystyczny smak i pomarańczowy lub pomarańczowo-żółty kolor. Może być doprawiona do smaku na słodko np. cukrem i olejkiem migdałowym, lub na ostro np. solą, gałką muszkatołową i cynamonem.
Zupa jest przyrządzana na rosole wołowym lub z kurczaka, ale także występuje w wariancie wegetariańskim, na wywarze z warzyw. Istnieją różne wersje zupy, np. z dodatkiem curry, z kawałkami podsmażonego boczku, z dyni uprzednio opieczonej w piekarniku czy z dodatkiem mleczka kokosowego.
W końcu XVIII wieku zupa z dyni była popularnym przepisem wykorzystywanym w zakonach, szkołach i szpitalach położonych na obszarach wiejskich we Francji.
Od połowy lat 80. XX wieku w książkach kucharskich i czasopismach zaczęły coraz częściej pojawiać się przepisy na zupę z dyni. Przepisy te, różniące się dodatkowymi składnikami, można znaleźć w książkach kucharskich licznych narodów, albowiem dynie mogą być uprawiane na wszystkich sześciu kontynentach, z wyjątkiem Antarktydy. W Stanach Zjednoczonych spożywanie zupy z dyni jest popularne na obiad podczas Halloween i Święta Dziękczynienia.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | ||
Tłuszcz | ||
Kwasy nasycone | ||
Węglowodany | ||
Cukry | ||
Białko | ||
Sód |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
