22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Krupnik polski

 

Krupnik, popularna w kuchni polskiej kleista, jasna zupa, doceniona również przez mieszkańców innych państw słowiańskich, doskonale podkreślająca walory smakowe kasz. Zazwyczaj gotowano ją przyrządzając pieczeń lub zrazy wołowe, wykorzystując skrawki z pieczeni. Jest jedną z najstarszych zup w kuchni polskiej.

Krupnik w Restauracji Augustus przyrządzany jest z kaszy jęczmiennej, z dodatkiem mięsa i warzyw, sycący, pożywny, lekko strawny, jest doskonałym wyborem nie tylko na jesienny obiad.

Wartości odżywcze w 100g

 100g % RWS
w porcji
Kalorie 52 8
Tłuszcz 2,6 11
Kwasy nasycone 1,0 15
Węglowodany 4,3 5
Cukry 0,0 0
Białko 2,3 14
Sód 0,35 18