Krupnik polski
Krupnik, popularna w kuchni polskiej kleista, jasna zupa, doceniona również przez mieszkańców innych państw słowiańskich, doskonale podkreślająca walory smakowe kasz. Zazwyczaj gotowano ją przyrządzając pieczeń lub zrazy wołowe, wykorzystując skrawki z pieczeni. Jest jedną z najstarszych zup w kuchni polskiej.
Krupnik w Restauracji Augustus przyrządzany jest z kaszy jęczmiennej, z dodatkiem mięsa i warzyw, sycący, pożywny, lekko strawny, jest doskonałym wyborem nie tylko na jesienny obiad.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 52 | 8 |
Tłuszcz | 2,6 | 11 |
Kwasy nasycone | 1,0 | 15 |
Węglowodany | 4,3 | 5 |
Cukry | 0,0 | 0 |
Białko | 2,3 | 14 |
Sód | 0,35 | 18 |
