22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Łosoś sous-vide

 

Łosoś to jedna z najszlachetniejszych ryb morskich tłustych, jest  źródłem kwasów omega-3, które działają m.in. przeciwzapalnie w chorobach reumatycznych oraz zapobiegają chorobom serca i krążenia. Ryba ta dostarcza do organizmu pełnowartościowe białko, dzięki czemu łosoś może być spożywany jako zamiennik mięsa. Jest także źródłem witamin D, B6, B12 oraz jodu, selenu i żelaza. Jego wartość odżywcza jest ściśle związana z gatunkiem oraz warunkami życia. Najbardziej wartościowe jest mięso dzikiego łososia pacyficznego i atlantyckiego.  Idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania. Bardzo popularny jest łosoś wędzony. Można też przyrządzać z tej ryby niezwykle smaczne farsze i pasztety. Kiedyś był symbolem luksusu, dziś jest już tak popularny jak karp.

Wartości odżywcze w 100g

 100g % RWS
w porcji
Kalorie 210 16
Tłuszcz 15,0 32
Kwasy nasycone 2,9 22
Węglowodany 0,0 0
Cukry 0,0 0
Białko 18,0 54
Sód 0,72 18

*  Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej