Łosoś sous-vide
Łosoś to jedna z najszlachetniejszych ryb morskich tłustych, jest źródłem kwasów omega-3, które działają m.in. przeciwzapalnie w chorobach reumatycznych oraz zapobiegają chorobom serca i krążenia. Ryba ta dostarcza do organizmu pełnowartościowe białko, dzięki czemu łosoś może być spożywany jako zamiennik mięsa. Jest także źródłem witamin D, B6, B12 oraz jodu, selenu i żelaza. Jego wartość odżywcza jest ściśle związana z gatunkiem oraz warunkami życia. Najbardziej wartościowe jest mięso dzikiego łososia pacyficznego i atlantyckiego. Idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania. Bardzo popularny jest łosoś wędzony. Można też przyrządzać z tej ryby niezwykle smaczne farsze i pasztety. Kiedyś był symbolem luksusu, dziś jest już tak popularny jak karp.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 210 | 16 |
Tłuszcz | 15,0 | 32 |
Kwasy nasycone | 2,9 | 22 |
Węglowodany | 0,0 | 0 |
Cukry | 0,0 | 0 |
Białko | 18,0 | 54 |
Sód | 0,72 | 18 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
