22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Zupa ogórkowa

 

Ogórek w większości składa się z wody. Jest niskokaloryczny i doskonale oczyszcza wątrobę. To także źródło antyoksydantów hamujących rozwój szkodliwych wolnych rodników oraz kukurbitacyny – substancji chroniącej przed nowotworami.
W jego składzie znajdziemy również witaminy A, C, E oraz K i składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Zielona barwa ogórka pochodzi z chlorofili – związków barwiących, które wspomagają detoksykację. Wszystko to sprawia że jest od idealnym składnikiem zupy oczyszczającej.

Wartości odżywcze w 100g

 100g % RWS
w porcji
Kalorie 43 6
Tłuszcz 2,7 12
Kwasy nasycone 1,2 18
Węglowodany 2,4 3
Cukry 0,0 0
Białko 2,0 12
Sód 0,61 31

*  Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej