Zupa ogórkowa
Ogórek w większości składa się z wody. Jest niskokaloryczny i doskonale oczyszcza wątrobę. To także źródło antyoksydantów hamujących rozwój szkodliwych wolnych rodników oraz kukurbitacyny – substancji chroniącej przed nowotworami.
W jego składzie znajdziemy również witaminy A, C, E oraz K i składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Zielona barwa ogórka pochodzi z chlorofili – związków barwiących, które wspomagają detoksykację. Wszystko to sprawia że jest od idealnym składnikiem zupy oczyszczającej.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 43 | 6 |
Tłuszcz | 2,7 | 12 |
Kwasy nasycone | 1,2 | 18 |
Węglowodany | 2,4 | 3 |
Cukry | 0,0 | 0 |
Białko | 2,0 | 12 |
Sód | 0,61 | 31 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
