22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Pasztet domowy z chrzanem

 

Pasztetem zajadano się już w starożytnym Rzymie, jednak mistrzami w przyrządzaniu pasztetu okazali się Francuzi. Wykorzystywali oni do tego celu nie tylko popularne gatunki mięsa: wieprzowinę, wołowinę czy drób, ale nawet gęsie wątróbki – wyrabiane z nich
foie gras, uznawane jest za wielki rarytas. W XVI w. Potrawa dotarła do Polski, gdzie rozpowszechniła się zwłaszcza na dworach gdzie zatrudniano pasztetników lub marcepników, którzy zajmowali się przyrządzaniem najróżniejszych wersji tej potrawy.
Najczęściej jadamy praktycznie jeden rodzaj: wypiekany w foremce i podawany na zimno. Właśnie dlatego, że był krojony jak chleb, taki rodzaj pasztetu jeszcze na początku XX wieku określano z francuska „pain de viande” lub „pain de gibier”, a po polsku jako „chleb myśliwski”. Ten mięsny chleb w przeszłości należał do wielkiej rodziny pasztetów, w której był tylko mało ważnym dalekim krewnym wytwornych nadziewanych dań podawanych na ciepło.

 

Wartości odżywcze w 100g

 

 100g % RWS
w porcji
Kalorie 299 34
Tłuszcz 25,0 82
Kwasy nasycone 8,7 100
Węglowodany 5,5 5
Cukry 3,3 8
Białko 12 55
Sód 0,76 29