Pierogi z semoliny z kapustą i grzybami
Wydawać by się mogło, że nie ma potrawy bardziej staropolskiej niż pierogi. Nic bardziej mylnego, otóż te najstarsze, tradycyjne pierożki z nadzieniem z mięsa i kapusty pekińskiej pochodzą z Chin i znane były już w starożytności. Uważa się, że to wenecki podróżnik Marco Polo sprowadził pierogi z Chin do Europy. W Polsce, pierogi znane są prawdopodobnie od XIII w. i wg legendy sprowadzone zostały z Kijowa. Typowe pierogi nadziewane są mięsem, owocami, słodkim twarogiem lub kiszoną kapustą i grzybami. W wersji wytrawnej nadzienie przyrządza się m. in. z kaszy jaglanej, gryczanej, soczewicy, soi a nawet tartych buraków.
Restauracja Augustus serwuje tradycyjne pierogi: z mięsem, z kapustą i grzybami oraz ruskie z okrasą ze złocistej cebulki; na słodko z serem i ze śmietaną, w sezonie również z owocami. Pierogi w Restauracji Augustus przygotowywane i formowane są ręcznie przez naszych kucharzy. Na zamówienie przygotowujemy również pierogi z semoliny, która jest jednym z najlepszych i najzdrowszych rodzajów mąki pszennej; smaczna, sycąca, sprzyjająca utrzymaniu zdrowej i smukłej sylwetki. Nasze pierogi zyskały uznanie również na organizowanym w naszej Restauracji, kilka lat temu „Festiwalu Pierogów”. Są one doskonałą przekąską dla miłośników dobrej, domowej kuchni.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 138 | 14 |
Tłuszcz | 4,9 | 15 |
Kwasy nasycone | 1,5 | 16 |
Węglowodany | 19 | 15 |
Cukry | 1,1 | 3 |
Białko | 4,0 | 17 |
Sód | 0,53 | 19 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
