22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Wydawać by się mogło, że nie ma potrawy bardziej staropolskiej niż pierogi. Nic bardziej mylnego, otóż te najstarsze, tradycyjne pierożki z nadzieniem z mięsa i kapusty pekińskiej pochodzą z Chin i znane były już w starożytności. Uważa się, że to wenecki podróżnik Marco Polo sprowadził pierogi z Chin do Europy. W Polsce, pierogi znane są prawdopodobnie od XIII w. i  wg legendy sprowadzone zostały z Kijowa. Typowe pierogi nadziewane są mięsem, owocami, słodkim twarogiem lub kiszoną kapustą i grzybami.  W wersji wytrawnej nadzienie przyrządza się m. in.  z kaszy jaglanej, gryczanej, soczewicy,  soi a nawet tartych buraków.

Restauracja Augustus serwuje tradycyjne pierogi: z mięsem, z kapustą i grzybami oraz ruskie z okrasą ze złocistej cebulki; na słodko z serem i ze śmietaną, w sezonie również z owocami. Pierogi w Restauracji Augustus przygotowywane i formowane są ręcznie przez naszych kucharzy. Na zamówienie przygotowujemy również pierogi z semoliny, która jest jednym z najlepszych i najzdrowszych rodzajów mąki pszennej; smaczna, sycąca, sprzyjająca utrzymaniu zdrowej i smukłej sylwetki. Nasze pierogi zyskały uznanie również na organizowanym w naszej Restauracji, kilka lat temu „Festiwalu Pierogów”. Są one doskonałą przekąską dla miłośników dobrej, domowej kuchni.

Wartości odżywcze w 100g

 100g % RWS
w porcji
Kalorie 186 20
Tłuszcz 6,7 20
Kwasy nasycone 2,4 25
Węglowodany 24,0 19
Cukry 1,8 4
Białko 6,9 29
Sód 0,69 24