Pstrąg sous-vide
Pstrąg jest pyszną rybą, łatwą do przygotowania. Jego mięso ma stosunkowo niewiele ości, łatwych do wyjęcia. Spośród wszystkich ryb słodkowodnych pstrąg zawiera najwięcej cennych kwasów omega-3. Zawiera też witaminę D3 oraz B12, a także selen, potas i magnez. Doskonale sprawdza się na naszych stołach.
Pstrąg to prosta i bardzo efektowna potrawa na obiad. Najczęściej rybę piecze się w całości, wcześniej nacierając ją solą i sokiem z cytryny. Następnie zawija się ją w folię aluminiową i piecze. Pstrąg najlepiej smakuje podany z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 205 | 10 |
Tłuszcz | 13,0 | 19 |
Kwasy nasycone | 4,8 | 24 |
Węglowodany | 0,7 | 0 |
Cukry | 0,0 | 0 |
Białko | 21,0 | 42 |
Sód | 0,90 | 15 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
