22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Rosół Augusta z kołdunami

 

Rosół jest jedną z najsłynniejszych zup świata, a powstał przez przypadek. Swoją nazwę zawdzięcza mięsom, które w dawnych czasach konserwowało się poprzez wysuszenie i zasolenie. Dzięki profesorowi Janowi Miodek wiemy, że nazwa „rosół” pochodzi od słowa „rozsół”, czyli po prostu „rozsolić”.

Tradycyjny rosół powstaje na bazie drobiu, ale można również użyć baraniny lub wołowiny, oprócz mięsa dodaje się też kości. Powinny znaleźć się też warzywa, takie jak: marchew, por, seler, pietruszka i cebula, które nadają mu smak, aromat i wartości odżywcze oraz przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i lubczyk.

Rosołowi przypisuje się właściwości lecznicze. To naturalne lekarstwo na sezonowe dolegliwości – dostarcza niezbędnych składników odżywczych, wzmacniając organizm do walki z chorobą. Rosół wpływa na produkcję komórek układu odpornościowego. Para z gorącej zupy oraz zawarty w niej tłuszcz działają jak balsam na podrażnione gardło.

Dobraliśmy proporcje mięsa, warzyw i przypraw, w taki sposób, aby rosół Augusta zachwycał podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Przeanalizowaliśmy tysiące przepisów, rozmawialiśmy z ekspertami, aby Rosół Augusta zachwycał nie tylko smakiem, ale też chronił przed chorobami. Wybieramy dostawców najwyższej jakości wołowiny, indyka, cielęciny, warzyw i przypraw. Dbamy, żeby Rosół Augusta nie zawierał chemii, antybiotyków, ani sztucznych dodatków.

Czytając zastanawiasz się, czy warto skosztować Rosołu Augusta. Zaufaj doświadczeniu naszych kucharzy, a kiedy kelner przyniesie gorący Rosół Augusta zachwycaj się jego smakiem i aromatem, a przekonasz się, że to był dobry wybór.

Wartości odżywcze w 100g

       100g        %
Kalorie
Tłuszcz
Kwasy nasycone
Węglowodany
Cukry
Białko
Sód

*  Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej