Spaghetti bolognese ze świeżą bazylią
Sos bolognese pochodzi z włoskiego miasta Bolonia, jego historia sięga czasów średniowiecza.
Sporządzany z wielu rodzajów mięs, krojonych tradycyjnie w bardzo drobne kawałeczki. Obecnie najczęściej używa się mielonego mięsa wieprzowego i wołowego, kiełbas lub boczku. Do sosu dodaje się pietruszkę, seler, marchewkę i pomidory. Aby nadać potrawie południowy charakter , podlewa się ją czerwonym winem. Sekretem dobrego sosu bolognese jest długie gotowanie.
Szef Kuchni poleca spaghetti bolognese ze świeżą bazylią.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 154 | 15 |
Tłuszcz | 13 | 37 |
Kwasy nasycone | 3,8 | 38 |
Węglowodany | 1,8 | 1 |
Cukry | 1,7 | 4 |
Białko | 7,9 | 32 |
Sód | 0,31 | 10 |
