22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Spaghetti bolognese ze świeżą bazylią

 

Sos bolognese pochodzi z włoskiego miasta Bolonia, jego historia sięga czasów średniowiecza.
Sporządzany z wielu rodzajów mięs, krojonych tradycyjnie w bardzo drobne kawałeczki. Obecnie najczęściej używa się mielonego mięsa wieprzowego i wołowego, kiełbas lub boczku. Do sosu dodaje się pietruszkę, seler, marchewkę i pomidory. Aby nadać potrawie południowy charakter , podlewa się ją czerwonym winem. Sekretem dobrego sosu bolognese jest długie gotowanie.
Szef Kuchni poleca spaghetti bolognese ze świeżą bazylią.

 

Wartości odżywcze w 100g

 

 100g % RWS
w porcji
Kalorie 154 15
Tłuszcz 13 37
Kwasy nasycone 3,8 38
Węglowodany 1,8 1
Cukry 1,7 4
Białko 7,9 32
Sód 0,31 10