Stek z polędwicy wołowej z sosem pieprzowym
Delikatna, marmurkowa struktura mięsa sprawia, iż przygotowana potrawa jest miękka, soczysta i delikatna. Polędwica doskonale nadaje się do potraw smażonych, duszonych, pieczonych i z grilla. Bardzo popularna jest między innymi w kuchni amerykańskiej i francuskiej. Świetnie sprawdza się jako surowiec do dań poddawanych długotrwałemu gotowaniu. W Restauracji Augustus, stek z polędwicy przyrządzany jest metodą sous-vide, długotrwałe gotowanie próżniowe w precyzyjnie regulowanej temperaturze, poza doskonałym smakiem potrawy, zapewnia zachowanie jej wszelkich wartości odżywczych. Mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz stek z pewnością zachwyci bardzo wymagające podniebienia największych smakoszy.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 197 | 20 |
Tłuszcz | 12 | 34 |
Kwasy nasycone | 3,5 | 35 |
Węglowodany | 2,7 | 2 |
Cukry | 0,0 | 0 |
Białko | 18 | 72 |
Sód | 4,5 | 150 |
