22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Surówka z białej kapusty z koperkiem

 

W XVII wieku ładunki kiszonej kapusty chroniły załogi statków przed chorobami. Ludzie nie wiedzieli wówczas, co to są witaminy, antybiotyki, dobroczynne enzymy czy bakterie, ale intuicyjnie jedli je w postaci kiszonki. Zapobiegała szkorbutowi oraz odmrożeniom, wzmacniała system odpornościowy, a okłady z soku pomagały na bóle reumatyczne i owrzodzenia. To wspaniałe źródło wapnia i potasu, a nade wszystko naturalny antybiotyk regulujący pracę układu trawiennego. Dzięki bakteriom, które podczas fermentacji wytwarzają dodatkowy kwas askorbinowy, ma więcej witaminy C niż surowa.

 

Wartości odżywcze w 100g

 

 100g % RWS
w porcji
Kalorie 74 7
Tłuszcz 3,1 9
Kwasy nasycone 0,2 2
Węglowodany 8,9 7
Cukry 8 18
Białko 1,6 6
Sód 0,74 25