Surówka z białej kapusty z koperkiem
W XVII wieku ładunki kiszonej kapusty chroniły załogi statków przed chorobami. Ludzie nie wiedzieli wówczas, co to są witaminy, antybiotyki, dobroczynne enzymy czy bakterie, ale intuicyjnie jedli je w postaci kiszonki. Zapobiegała szkorbutowi oraz odmrożeniom, wzmacniała system odpornościowy, a okłady z soku pomagały na bóle reumatyczne i owrzodzenia. To wspaniałe źródło wapnia i potasu, a nade wszystko naturalny antybiotyk regulujący pracę układu trawiennego. Dzięki bakteriom, które podczas fermentacji wytwarzają dodatkowy kwas askorbinowy, ma więcej witaminy C niż surowa.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 74 | 7 |
Tłuszcz | 3,1 | 9 |
Kwasy nasycone | 0,2 | 2 |
Węglowodany | 8,9 | 7 |
Cukry | 8 | 18 |
Białko | 1,6 | 6 |
Sód | 0,74 | 25 |
