22 550 4 554
ul. Augustówka 9
Warszawa
Zaznacz stronę

Tagliatelle z piersią z kurczaka, ze szpinakiem z dodatkiem estragonu

 

Klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek.
Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy. Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese.
Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d’Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio (synem Giovanni II Bentivoglio) w 1487 roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy. Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d’Este (1501). Anegdotyczne początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931r.

 

Wartości odżywcze w 100g

 100g % RWS
w porcji
Kalorie 161 8
Tłuszcz 6,3 9
Kwasy nasycone 3,7 19
Węglowodany 23 9
Cukry 11 12
Białko 2,4 5
Sód 0,1 2