Tagliatelle z piersią z kurczaka, ze szpinakiem z dodatkiem estragonu
Klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek.
Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy. Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese.
Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d’Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio (synem Giovanni II Bentivoglio) w 1487 roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy. Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d’Este (1501). Anegdotyczne początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931r.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 161 | 8 |
Tłuszcz | 6,3 | 9 |
Kwasy nasycone | 3,7 | 19 |
Węglowodany | 23 | 9 |
Cukry | 11 | 12 |
Białko | 2,4 | 5 |
Sód | 0,1 | 2 |
