Tatar wołowy z marynatami
Istnieją dwie teorie dotyczące nazwy potrawy. Jedna sięga czasów XVI w, kiedy to jedzenie surowego mięsa kojarzyło się z barbarzyńskim zachowaniem Tatarów, druga natomiast, wywodzi się z kuchni francuskiej, gdzie popularnym daniem z początku XX w była podawana z sosem tatarskim siekana wołowina po amerykańsku. Legenda głosi, że pierwszymi, którzy stworzyli befsztyk tatarski byli dzicy i nieokrzesani Tatarzy. Tatar miał powstać z polędwicy końskiej trzymanej przez jeźdźców pod siodłem tak, aby mięso zmiękło i uległo rozdrobnieniu. Dziś tatar znany jest w wielu krajach i występuje pod różnymi nazwami.
Tradycyjny befsztyk tatarski przyrządzany jest z drobno posiekanej polędwicy wołowej w oprawie z dodatków takich jak cebulka, korniszon, marynowane grzybki, surowe żółtko a nawet kapary lub oliwki. W Restauracji Augustus, tatar podawany jest tradycyjnie z żółtkiem, marynatami i cebulką. Najwyższej jakości wołowina, świeże dodatki, odpowiednio dobrane przyprawy, czynią z niego popularną i lubianą przekąskę.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | ||
Tłuszcz | ||
Kwasy nasycone | ||
Węglowodany | ||
Cukry | ||
Białko | ||
Sód |
