Udko z kaczki sous-vide
Kaczka to danie, które idealnie nadaje się na wyjątkowy obiad. Ze względu na wyjątkowy smak ma wielu miłośników. Klasyczna kaczka pieczona z jabłkami, uważana jest za jedną z wizytówek polskiej kuchni, ale można dowolnie modyfikować ją, przygotowując kaczkę np. z dodatkiem borówek, czarnej porzeczki, pomarańczy, ananasa, suszonych śliwek, grzybów czy nawet mango. Pieczone lub duszone mięso kaczki jest doskonałym daniem obiadowym; po ostudzeniu i zmieleniu można je wykorzystać jako dodatek do domowych pasztetów lub farszu do pierogów.
Restauracja Augustus proponuje udko kacze sous-vide z sosem żurawinowym.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 214 | 16 |
Tłuszcz | 16,0 | 35 |
Kwasy nasycone | 4,5 | 35 |
Węglowodany | 1,8 | 1 |
Cukry | 1,0 | 2 |
Białko | 14,0 | 43 |
Sód | 1,40 | 36 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
