Ziemniaki puree
Delikatne, kremowe, rozpływające się w ustach. Idealne purée to istna uczta dla zmysłów, nawet jeśli zrobione jest ze zwykłych, dobrze nam znanych ziemniaków. Ale pyszne purée wcale nie musi być takie zwykłe! Można je również przygotować np. z czosnku, dyni, groszku czy selera. Z czym je podawać? Takie purée czosnkowe świetnie komponuje się np. z faszerowanymi pomidorami. Purée z zielonego groszku idealnie nadaje się np. do nóg kaczki z suszonymi śliwkami, a purée z jabłek i kopru włoskiego doskonale pasuje do grillowanego łososia.
Wartości odżywcze w 100g
100g | % RWS w porcji |
|
Kalorie | 139 | 10 |
Tłuszcz | 6,7 | 14 |
Kwasy nasycone | 4,4 | 33 |
Węglowodany | 17 | 10 |
Cukry | 0,6 | 1 |
Białko | 1,8 | 5 |
Sód | 0,37 | 9 |
